KEK LAPIS CHOCO-HORLICKS
250g mentega tulen
1/2 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis
70g horlicks( 1/2 cwn)
serbuk koko 3 sudu besar
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan tepung gandum
CARA MENYEDIAKAN
- Panaskan kukusan terlebih dahulu dan sapu loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
- Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung gandum sedikit demi sedikit .(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan)
- Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
- Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati
- Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
- Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir
KEK MINYAK
BAHAN-BAHAN
2 cawan gandum
1/2 cawan gula
1 cawan susu pekat manis
5 biji telor
1 sudu besar ovallet
1 sedikit baking powder
1 sedikit garam
CARA MENYEDIAKAN
- satukan semua bahan cecair dalam mixer dan pukul hingga kembang,gebu,putih.
- Kemudian masukkantepung perlahan-perlahan, kaup balik.
- Setelah sebati, bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
- Letak dalam loyang dan sedia dibakar/kukus
- Jika bakar, suhu 180'c, selama 45 minit
- kukus dan biarkan ia selama sejam.
KEK COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN-BAHAN
1 cawan serbuk coklat
1 cawan minyak masak/buttercup
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
Hiasan Kek
1 bar coklat masakan
Coklat rice
Coklat rice
CARA MENYEDIAKAN
- Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan
- Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
- Coklat, gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
- Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
- Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
- Kacau sehingga sebati.
- Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
- Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
- Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
- Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.
BISKUT POPIA NESTUM
1 bungkus besar popia
Lidi satay utk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula - kisar halus
1 cawan nestum - kisar halus
CARA MENYEDIAKAN
- Gulung kulit popia gunakan lidi satay, tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.
- Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.
- Goreng potongan kulit popia dengan api kecil hingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu.
- Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.
BISKUT CORNFLAKES RANGUP
BAHAN- BAHAN
250 gm mentega
3/4 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
250 gm cornflakes(ramas2 sikit)
2 cwn tepung naik sendiri
Mangkuk kertas
Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil
3/4 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
250 gm cornflakes(ramas2 sikit)
2 cwn tepung naik sendiri
Mangkuk kertas
Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil
CARA MENYEDIAKAN
- Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.
- Setelah sebati, masukkan telur dan pukul lagi.setelah itu masukkan esen vanilla.
- Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yg di ramas
- Masukkan dlm mangkuk kertas dan hiaskan dengan potongan ceri merah dan hijau.
- Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 170 C selama 15 minit.
- Biarkan sejuk di redai biskut. Simpan dlm bekas kedap udara.
BISKUT DAHLIA COKLAT
BAHAN-BAHAN
300g mentega
220g gula ising
240g tepung gandum*
100g tepung jagung*
160 gram tepung kastard*
35g serbuk koko*,
Manik gula berwarna untuk hiasan
2 kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
220g gula ising
240g tepung gandum*
100g tepung jagung*
160 gram tepung kastard*
35g serbuk koko*,
Manik gula berwarna untuk hiasan
2 kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
CARA MENYEDIAKAN
- Ayak bahan bertanda *
- Panaskan oven kepada 170 darjah celsius.
- Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendapat doh yang sekata. Rehat doh selama 10-15 minit di dalam peti ais.
- Keluarkan doh dan terap menggunakan acuan kuih dahlia. Hiaskan dengan taburan manik gula berwarna dan bakar selama 12-15 minit. Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment